Wielklem voor wildparkeerders op de campus

16 sep 2014

Binnenkort tref je op de campus misschien wel een klem aan in je fietswiel. Nu worden studenten nog gewaarschuwd voor mogelijke gevolgen van het wildparkeren door een fluorescerende sticker aan het stuur. 

Waarschuwingsstickers op fout geparkeerde fietsen Foto: Karlijn Ligtenberg
Waarschuwingsstickers op fout geparkeerde fietsen Foto: Karlijn Ligtenberg

Bij aanvang van een nieuw collegejaar is het goed gebruik om parkeercoaches in te zetten die toezicht houden op parkeerplekken voor fietsen. Dat niet alleen: ze verplaatsen fietsen die in de weg staan en wijzen ‘wildparkeerders’ op andere fietsenstallingen. Martijn Gerritsen, woordvoerder van het college van bestuur, stelt dat er genoeg alternatieven zijn voor bijvoorbeeld de overvolle parkeerplek bij de rotonde aan de Heyendaalseweg: ‘Onder veel gebouwen vind je een aantal prachtige fietsenstallingen. Soms moet je wat verder lopen om je fiets kwijt te kunnen. Maar dat moet wanneer je een auto parkeert natuurlijk ook.’

Surveillanten
Die plekken vinden studenten blijkbaar niet vanzelf. ‘Surveillanten van de Dienst Beveiliging letten op dit moment extra op of fietsen goed geparkeerd staan’, weet Gerritsen. Volgens hem worden waarschuwingsstickers (zie foto) geplakt zodat iedereen weet waar de fietsen thuis horen. ‘Als de fietsen op termijn op de verkeerde plek blijven staan, kan er een wielklem aangebracht worden.’

Jung van den Bos, werkzaam bij het Universitair Vastgoed Bedrijf, is ook op de hoogte van deze plannen. De stickers zijn geplaatst als waarschuwing, ‘zodat studenten weten dat hekjes en palen niet bedoeld zijn voor het parkeren van een fiets.’ Moeten studenten nu al vrezen voor een stuk ijzer in het wiel? ‘Op dit moment zal de Dienst Beveiliging de klemmen nog niet plaatsen. Deze actie is gestart om bewustwording te creëren.’
Of het tot plaatsing van wielklemmen komt, hangt volgens Van den Bos af van de mate waarin studenten wildparkeren.‘Als we er mee starten, wordt dat natuurlijk wel eerst uitgebreid bekend gemaakt.’ Een fietsklem laten verwijderen zal zo’n tien euro kosten.

Update, 6 oktober 16.53: De Gelderlander meldt op haar website dat studenten geen wielklem, maar stickers op hun fiets kunnen verwachten. Staat een tweewieler hinderlijk geparkeerd, dan wordt er een gele plakker uitgedeeld. Bij drie stickers is de maat vol en kan de student zijn fiets afhalen tegen betaling van een boete van tien euro. Vanaf november of december wordt dit beleid in de praktijk gebracht. / Karlijn Ligtenberg

0 reacties

  1. Christiaan schreef op 16 september 2014 om 12:05

    En… gaan ze dan ook alle fietsen en bromfietsen die voor de centrale bibliotheek onder de “verboden fietsen te parkeren” bordjes geparkeerd staan weg halen? Toch elke dag weer goed voor een paar dozijn fietsen. Het is denk ik niet zozeer plaatsgebrek, maar vooral gemakzucht. Waarom 200 meter lopen als je ook hier je fiets neer kunt gooien.

    Een wielklem zal ook leuk zijn, ik ben benieuwd hoe veel van die klemmen er op voorraad zijn want menig student zal zijn fiets dan gewoon achter laten en een “nieuw” wrak ergens vandaan halen. Die geklemde fietsen zullen er dus wel lang staan. Hoeveel waarde wordt er aan een fiets gehecht, juist de duurdere en mooiere fietsen staan meestal in de stallingen onder de diverse gebouwen, het zijn de wrakken, barrels, en de exemplaren met lekke banden, niet werkende verlichting, doorgerotte spatborden en roestbruine, versleten kenningen die in de weg staan. (Even lekker over een kam scheren….)

    Succes met de handhaving, ik geef jullie weinig kans.

  2. Slopen schreef op 16 september 2014 om 17:44

    Hoezo tien euro betalen? Je neemt die fiets toch gewoon met klem en al mee naar huis om vervolgens op je gemak de klem te (laten) slopen.

  3. Fiets schreef op 16 september 2014 om 17:58

    Ik dacht juist dat al die studenten met de fiets kwamen zodat ze hun auto niet ver weg hoeven te parkeren. Een fiets kan je altijd mooi voor de deur kwijt!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!