Wildcamera’s brengen campusleven in beeld: vijf vossenwelpjes

08 jun 2023

Via wildcamera’s kunnen studenten en medewerkers het dierenleven op de campus volgen. De eerste beelden zijn verrassend: op het universiteitsterrein wonen vijf jonge vossen.

Vijf jonge vosjes! Thomas Peeters wist niet wat hij zag toen hij de eerste beelden van zijn net opgehangen wildcamera bekeek. ‘Ik wist niet eens dat er een vos woonde op de campus.’

Het was puur toeval dat hij de camera precies op de juiste plek had gehangen. Eigenlijk had hij die locatie op goed geluk uitgekozen. Maar tot zijn verrassing zag hij vanachter zijn computer dus vossenwelpjes drinken bij hun moeder.

Afstudeerproject

Peeters brengt het dierenleven op de universiteitscampus in kaart in het kader van zijn afstudeerproject aan de HAN. Hij zit in het laatste jaar van Ondernemerschap & Retail Management en zocht een stage. Zo kwam hij in contact met de stadsecoloog Joep van Belkom en Margot Jansen van de Radboud Universiteit. Beiden willen het bewustzijn van Nijmegenaren over de stadse natuur vergroten.

Foto: Natuurgluren

‘Op 23 mei hebben we vier camera’s geplaatst’, vertelt Peeters. In het bosje bij klooster Berchmanianum staan sinds deze week bordjes met QR-codes zodat studenten en medewerkers via hun telefoon mee kunnen kijken naar de beelden van de vossenfamilie, de egels en andere dieren die tussen het groen leven. Het gaat om een pilot, maar als de kijkcijfers goed zijn, blijven de camera’s hangen.

Margot Jansen, kartrekker van het biodiversiteitsprogramma namens de afdeling Campus and Facilities: ‘Dat zou betekenen dat we ons doel bereiken en de gebruikers van de campus zich meer betrokken voelen bij de natuur, dat het meer gaat leven.’

De exacte locatie van de apparatuur maken Jansen en Peeters niet bekend, omdat ze niet willen dat de dieren worden verstoord. Op de website van Natuurgluren (tevens de naam van het project) worden de mooiste beelden gedeeld. Als Peeters een goed cijfer krijgt voor zijn afstudeerproject, komt hij in september zelf ook naar de universiteitscampus. Hij gaat bedrijfskunde studeren.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. G-A schreef op 8 juni 2023 om 18:02

    Zo leuk 🙂 een paar jaar terug heb ik er ook babyvosjes gezien bij een rondje hardlopen!

  2. Jan Peet schreef op 16 juni 2023 om 18:09

    Zo’n vijf jaar geleden kwam ik in de winter, om 06.50 uur, tegenover de UB een keer een vos tegen. Van een schoonmaakmedewerkster, die vaak nog vroeger op de campus is, hoorde ik dat zij en haar collega’s vaker vossen zien.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!