Dossier

Woonruimte in klooster voor 200 buitenlandse promovendi

15 aug 2017

Buitenlandse promovendi vinden het erg lastig om in Nijmegen woonruimte te vinden. Voor hen is een oplossing in zicht: in het voormalige Nebo-klooster komen speciaal voor deze groep 200 wooneenheden. De universiteit gaat tegelijkertijd actief bemiddelen tussen woningmarkt en promovendi.

Liefst 56 procent van de buitenlandse promovendi in Nijmegen zegt moeite te hebben met het vinden van woonruimte, zo bleek deze zomer uit een enquête. Het probleem stond al langer bij de universiteit op de radar – en de oplossing lijkt nabij.

Huurprijzen liggen tussen 550 en 900 euro

In het voormalige Nebo-klooster, bij Heilig Landstichting ten zuidoosten van de stad en vlakbij de campus, komen tweehonderd wooneenheden. Het complex is eigendom van de bekende Nijmeegse vastgoedmagnaat Ton Hendriks (gisteren plotseling in het nieuws omdat hij BNN-presentator Tim Hofman een klap gaf), die ook de miljoenen aan verbouwkosten voor zijn rekening zal nemen. ‘Maar de universiteit heeft afgesproken dat alle appartementen en studio’s in principe allemaal verhuurd zullen worden aan buitenlandse promovendi van de universiteit’, zegt Wessel Meijer van het International Office. Rond de jaarwisseling moeten de eerste appartementen worden opgeleverd.

Wal en schip

De grootte van de verschillend wooneenheden varieert; zo zal er ook plek zijn voor kleine gezinnen. In het oude klooster gelden ‘private huurprijzen’, volgens Meijer. Ter indicatie: het zal grofweg gaan om bedragen tussen de 550 en 900 euro per maand.

Het International Office is erg blij met dit nieuws, laat Meijer weten. ‘Deze groep buitenlandse promovendi valt nu nog een beetje tussen de wal en het schip. Het grootste deel krijgt geen salaris van de universiteit. Maar de mensen zoeken vaak wat meer dan een simpele studentenkamer. Precies voor hen komen er nu mooie wooneenheden.’

De universiteit gaat ondertussen ook extra bemiddelen tussen buitenlandse promovendi en particuliere verhuurders. Er komt een aparte website, waarvoor promovendi een inlogcode krijgen nog voordat ze in Nederland arriveren. Op het online platform staan enkel gemeubileerde woningen, die speciaal voor deze groep te huren zijn. De nieuwe wooneenheden in het Nebo-klooster staan er op, maar de universiteit gaat ook andere appartementen tonen, verspreid door de stad. In totaal hoop Meijer nog honderd woningen toe te voegen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!