Worden de Nijmeegse nachten korter?

20 nov 2013

Er heerste vorige week grote paniek toen het college van burgemeester en wethouders de tap van onder andere gezelligheidsverenigingen om twaalf uur wilde dichtdraaien. Vanavond staat dat plan op de agenda van de gemeenteraad.

Feesten bij Ovum Novum tijdens de intro. Foto: Erik van 't Hullenaar
Zou Ovum voortaan om twaalf uur de tap moeten dichtgooien? Foto: Erik van ’t Hullenaar
Afgelopen week liep een koude rilling over de rug van menig student toen bleek dat de gemeente Nijmegen studentenverenigingen wil opleggen na middernacht geen alcohol meer te schenken. Hiermee zouden verenigingen als Carolus Magnus, Ovum Novum en Phocas flink in de problemen komen. Inmiddels blijkt dat veel  politieke partijen tegen dit voorstel in de Drank en Horecawet zijn. In de tussentijd is er een amendement opgesteld door GroenLinks, D66, CDA, VVD en PvdA. De partijen pleiten voor een uitzondering voor studentenverenigingen. Inspraakavond Voorafgaand aan de raadsvergadering is vanavond een inspraakronde. Het Bestuurlijk Overleg Studentenverenigingen (BOS) is hierbij aanwezig, samen met afgevaardigden van Carolus Magnus, Ovum Novum en de Stichting Villa van Schaeck. Teun Bens, politiek commissaris van het BOS, gaat zijn zegje doen. ‘Het argument over oneigenlijke mededinging dat het college van burgemeester en wethouders aandraagt houdt simpelweg geen stand. Het enige wat deze sociëteiten willen is hun pand onderhouden en zo goedkoop mogelijk hun leden van een mooi onderkomen voorzien. Aan de horeca wordt geen geld verdiend.’ Het voorstel om na middernacht de tap dicht te houden pakt niet alleen voor gezelligheidsverenigingen slecht uit, maar ook voor andere paracommerciële ondernemingen als sportclubs. ‘Feit is dat die subsidie vangen, dan is het toch alleen maar mooi meegenomen als vrijwilligers hard werken om zónder subsidie het onderhoud voor hun club te bekostigen?’ Ook vindt hij het argument ‘preventie van alcoholmisbruik’ niet sterk. ‘Studentenverenigingen werken hier zelf al aan, samen met gemeente en universiteit. Met domweg de tap eerder sluiten, los je niets op.’ De Stichting Nijmeegs Universiteitsfonds (SNUF), eigenaar van de panden, staat achter de verenigingen. In een brief aan de gemeenteraad legt SNUF uit wat de gevolgen zijn van het voorstel. De brief in combinatie met de lobby van het BOS heeft effect gehad. Bens is positief. ‘Inmiddels hebben we veel goede gesprekken gehad met een meerderheid van de gemeenteraad. Ik heb er dan ook zeker vertrouwen in dat dit voorstel het niet zal halen.’ De raad neemt vanavond geen besluit over het voorstel om de Nijmeegse uitgaansavonden korter te maken. Dat gebeurt pas op 4 december. / Sebastiaan Vlamings Wie het debat wil volgen, kan hier meekijken.  

0 reacties

  1. Weinig steun voor ‘tappen eerder dicht’ | Vox magazine schreef op 21 november 2013 om 07:27

    […] kroegeigenaar klaagt tijdens de inspraakavond in het gemeentehuis over oneerlijke concurrentie. Paracommerciële instellingen, zoals […]

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!