Zes jaar cel voor ‘studentengluurder’

16 feb 2016

De 39-jarige ‘studentengluurder’ Kas van R. uit Nijmegen is dinsdag in Arnhem veroordeeld tot zes jaar cel. Hij zou tussen 2012 en 2014 zeven jonge vrouwen hebben betast, aangerand, mishandeld en bedreigd. De politie herkende zijn werkwijze, omdat hij al tweemaal eerder veroordeeld was voor aanrandingen.

studentgluurder
Foto: Thinkstock/privé

Het OM had zeven jaar cel geëist, maar de rechtbank achtte niet alle feiten bewezen die op de dagvaarding stonden en legde zes jaar cel op.

Volgens de forensische onderzoekskliniek Pieter Baan Centrum ging het de man vooral om vernederen. Het risico op herhaling zou groot zijn. Maar de deskundigen konden niks zeggen over stoornissen, omdat de Nijmegenaar nauwelijks mee wilde werken aan onderzoek. Daarom kon het OM geen verplichte tbs-behandeling eisen.

Van R. maakte jarenlang ‘naam’ als Nijmeegse studentengluurder, iemand die zich steevast ophield rond studentencomplexen, meisjes aansprak en door hun ramen loerde. Maar dat klinkt ‘onschuldiger’ dan de werkelijkheid was.

Hij zou vijf meiden hebben aangerand, met grof geweld soms en door te dreigen met een pistool. Daarnaast manipuleerde hij één pas zestienjarig meisje zodanig dat ze zelfs tegen haar zin seks met hem had en gijzelde hij een zevende slachtoffer kort.

In totaal zou hij zeven slachtoffers hebben gemaakt, maar hij zegt slechts twee daarvan daadwerkelijk ontmoet te hebben. Alleen met hen zou hij seksuele handelingen hebben uitgevoerd, maar ‘op vriendschappelijke basis’.

Agressief
Die twee jonge meiden zelf zien dat heel anders, bleek begin deze maand uit het slachtofferrelaas van een van hen, tijdens de rechtszaak. Ze was bang voor hem, hij chanteerde haar, kon agressief worden als ze niet deed wat hij wilde en eiste keer op keer dat ze zich voor hem uitkleedde. Het meisje schaamde zich en voelde zich maandenlang onder druk gezet en ‘in de macht’ van Kas van R. Ze hoopte maar dat het ‘vanzelf zou ophouden’ als ze deed wat hij wilde. ‘Dat gebeurde natuurlijk niet.’

Van R. randde vijf andere meiden aan. Van achteren, zodat ze hem niet konden zien. En ook met een ander accent dan zijn gewone – keurige – Nederlands. Zelf ontkent hij dat hij dat was. Althans, hij zei tegen de rechter steeds: ‘Dat moet maar bewezen worden.’

Accent
Toch lijken de gevonden dna-sporen op drie van de misbruikte meiden tegen hem te spreken. Daarover zei de 39-jarige Van R. eerder: ‘Kan niet, of is misschien in het uitgaansleven gebeurd of zo.’ Ook het signalement dat de slachtoffers geven (voor zover ze hem hadden gezien) leek overeen te komen met Van R.

Toch wist de ‘Nijmeegse studentengluurder’ ook daar een draai aan te geven: zijn accent zou anders zijn dan de vrouwen zeggen. Zij spraken van een accent met Antilliaanse straattaal-woorden erin, terwijl hij van oorsprong Colombiaans is. Van R. is geadopteerd en in Nederland opgegroeid.

De officier van justitie noemde Van R. ‘berekenend’, iemand die alleen aan zichzelf denkt, die graag vrouwen onder controle heeft en daar van geniet. Ze somde nog een lange lijst van verhalen op van andere vrouwen dan de slachtoffers, die door Van R. op een rare seksuele manier waren benaderd: ‘Waarom blijft u dit doen? Kunt u niet op een normale manier vrouwen versieren?’ / dit is een artikel van De Gelderlander

1 reactie

  1. Stijlfiguur schreef op 16 februari 2016 om 12:15

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!