Zestien studenten azen op plek in gemeenteraad

05 mrt 2018

Zestien studenten van de Radboud Universiteit hopen op 21 maart een plek te bemachtigen in de Nijmeegse gemeenteraad. Parlementair historicus Peter van der Heiden laat zijn licht schijnen over hun kansen.

Een zetel in de gemeenteraad is meer dan eens een eerste stap naar de landelijke politiek, bewijzen alumni als Rob Jetten (Tweede Kamerlid D66) en Lisa Westerveld (Tweede Kamerlid GroenLinks). Dit jaar staan zestien studenten hoog op de kieslijst van hun partij, die bestaat uit 39 zetels. Ze zijn verdeeld over zeven partijen: GroenLinks, CDA, VVD, SP, D66, PvdD en ChristenUnie. De lokale partijen moeten het dus stellen zonder studenten op de kieslijst.

Kansen voor studenten

Drie van de zestien studentkandidaten* staan op de lijst van de ChristenUnie. Niet heel raar, vindt parlementair historicus Peter van der Heiden. ‘In Nijmegen zijn niet gek veel gereformeerden. Vestigen zich hier nieuwe protestant-christelijke studenten, dan zijn die al snel in beeld bij de ChristenUnie. Alleen al omdat de ChristenUnie een hele actieve jongerenbeweging heeft.’ Overigens heeft de ChristenUnie in de huidige gemeenteraad geen zetels, dus de kans lijkt klein dat deze studenten de raad halen.

‘We zien zowel landelijk als in Nijmegen een verschuiving naar GroenLinks en D66’

SP en GroenLinks zijn met acht zetels de grootste partijen in de huidige gemeenteraad. Allebei hebben ze een student op nummer tien staan. Van der Heiden gelooft echter niet dat een van deze partijen veel meer dan acht zetels gaat halen. ‘De SP is in Nijmegen altijd al tamelijk sterk, maar we zien zowel landelijk als hier toch een verschuiving naar GroenLinks en D66. Die zullen wel weer rond de zeven à acht zetels uitkomen. Daartegenover staat dat GroenLinks landelijk gezien dan misschien meer stemmen ophaalt, maar in Nijmegen denk ik niet. Ze zijn hier namelijk al erg groot. Daar zal niet heel veel bovenop komen.’

Hoogstgeplaatste student is Jurijn Timon de Vos, nummer drie van het CDA. Die partij schuift in Nijmegen nog drie studenten naar voren: Delano van Luik, Roosmarijn Lindner en Judith Rotink.

Voorkeursstemmen

Maken de studenten dan helemaal geen kans? Toch wel. Er is altijd kans dat er gedurende de rit iemand weggaat. Dan schuift alles een plaatsje op. ‘Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer een kandidaat tot wethouder wordt verkozen. Je mag niet én wethouder én raadslid zijn.’

En dan zijn er ook nog de voorkeursstemmen, al zullen die volgens Van der Heiden weinig effect hebben. ‘Studentenkiezers zijn toch over veel partijen verspreid. Daarbij zijn ze minder geneigd om te stemmen voor de gemeenteraad dan de gemiddelde Nijmegenaar. Dat komt doordat ze vaak minder binding hebben met de gemeente. Er is ook geen studentenpartij in Nijmegen, dat zou de boel natuurlijk wat meer concentreren.’

* Voor dit artikel zijn we uitgegaan van de eerste vijftien kandidaten op de kieslijsten van alle deelnemende partijen.

4 reacties

    • Mathijs Noij schreef op 5 maart 2018 om 10:39

      Je hebt gelijk. Wij gingen uit van de lijsten die partijen zelf communiceren, maar die zijn onvolledig. Het artikel is daarop aangepast.

  1. Roel schreef op 5 maart 2018 om 14:55

  2. Carla schreef op 8 maart 2018 om 16:17

    Het zou leuk zijn ook de alumni mee te nemen, dan wordt nog beter zichtbaar hoe Radboudiaans de lijsten zijn geworden! (En hoezeer de opleidingen geschiedenis, politicologie en recht de traditionele leveranciers zijn).

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!