Zestien VENI’s voor onderzoekers Radboud Universiteit

31 aug 2011

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan zestien onderzoekers van de Radboud Universiteit en het UMC St Radboud een persoonsgebonden VENI-subsidie van elk 250 duizend euro gegeven. NWO kent deze subsidies twee maal per jaar toe aan talentvolle gepromoveerde onderzoekers, als belangrijke impuls voor hun wetenschappelijke carrière.

Op dit moment is tweederde van de Veni’s toegekend. Met zestien gehonoreerde projecten in deze eerste ronde boekt de Radboud Universiteit een zeer goed resultaat, meent Gertjan Bögels van de afdeling Marktverkenning, Strategie en Ontwikkeling, de afdeling die de onderzoekers vanuit de Radboud Universiteit begeleidt bij het indienen van hun aanvragen. In 2010 werden na beide rondes acht subsidies toegekend, in 2009 veertien. Hierna een overzicht van de nu gehonoreerde projecten.

Diversiteit in organisaties
Dr. Marieke van den Brink (Institute for Management Research) onderzoekt diversiteitsmanagement in organisaties. Het gaat om strategieën en netwerken van individuele veranderaars om hun eigen leerproces rondom diversiteit duurzaam te verankeren op organisatieniveau. Daarmee wil ze een theoretisch raamwerk bouwen voor duurzame verandering op het gebied van diversiteit. 

Romeinse keizers
Dr. Diederik Burgersdijk  (Instituut voor Historische, Literaire en Culturele Studies)doet onderzoek naar Nazarius’ redevoering in de senaat ter gelegenheid van de ambtsjubilea van keizer Constantijn de Grote en zijn twee zoons, in 321 n.Chr. De rede, te bestuderen met de methodiek van cultural analysis, levert belangrijke nieuwe gegevens op over een cruciale periode in het Romeinse rijk, als ook de wording van een christelijk Europa.

Informatievolgsysteem voor spiegelneuronen in het brein
Onze eigen lichamelijke ervaring faciliteert ons begrip van andermans acties. Maar hoe begrijpen we ongewone acties? Dr . Emily Cross (Behavioural Science Institute; Donders Institute for Brain Cognition and Behaviour) toetst een herformulering van de theorie over spiegelneuronen om zo een betere verklaring te geven van de interactie tussen actie en perceptie.

Denken we in ons moerstaal?
Sprekers van verschillende talen praten vaak over andere aspecten van alledaagse situaties.Dr. Monique Flecken (Donders Institute) onderzoekt  of je moedertaal invloed heeft op hoe je over situaties denkt. Voor tweedetaalleerders gaat het om de vraag: denken zij in hun moedertaal of in hun tweede taal?

Van dubbelster naar enkele ster
Soms smelt een dubbelster samen tot een enkele ster. Deze ster heeft bijzondere eigenschappen en kan de voorloper zijn van een krachtige explosie, bijvoorbeeld een gammaflits of supernova. Dr. Evert Glebbeek gaat een nieuwe techniek ontwikkelen om deze sterren te onderzoeken.

De taal van de politiek
De taal van politici is meer dan een transportmiddel voor hun politieke standpunten. Taal herbergt ook identiteitsvormende concepten en vertogen die door politici worden gebruikt om kiezers aan hun politieke partij te binden. Dr. Harm Kaal (Institute for Historical, Literary and Cultural Studies) bestudeert de ontwikkeling van deze taal van politieke bewegingen in Nederland vanaf het einde van de 19de eeuw.

Anammox
Anammox (anaërobe ammonium oxiderende) bacteriën produceren ongeveer de helft van alle stikstof in de atmosfeer. Ze gebruiken hiervoor ammonium en nitriet, bestanddelen onder meer in afvalwater. De bacteriën zijn hiermee ook uitstekend toepasbaar bij de waterzuivering. Dr. Boran Kartal  (Institute for Water and Wetland Research) gaat de biochemische processen onderzoeken die hieraan ten grondslag liggen. Zeker is dat die verlopen via hydrazine, een raketbrandstof.

Handige koppelingen tussen woord en gebaar
Het beheersen van meerdere gesproken talen wordt gezien als een vorm van hersengymnastiek. Dr. Ellen Ormel (Centre for Language Studies) gaat onderzoeken in hoeverre dit ook geldt voor bimodale tweetaligheid; het beheersen van een gesproken en een gebarentaal. 
Ze zoekt uit hoe de talen samenwerken en welke cognitieve voordelen dat oplevert.

Hoe ons brein leert van beloning en straf
Om ons flexibel aan te kunnen passen aan een steeds veranderende omgeving, moeten we leren van de negatieve en positieve consequenties van ons gedrag. Dr. Hanneke den Ouden (Donders Institute) verkent welke hersenverbindingen hierbij veranderen, en wat voor rol van de hersenstof dopamine hierin speelt

Islamitische activisten
Dr. Joas Wagemakers (Institute for Philosophy, Theology and Religious Studies) doet onderzoek naar islamitische sociale en/of politieke activisten in Jordanië.  In dit project onderzoekt hij hoe en waarom de twee grootste groepen onder hen hun visie ten aanzien van de koning, hun land en hun eigen rol als burgers daarin hebben veranderd.

Veni’s geneeskunde

Miskramen
Dr. Alexander Hoischen gebruikt Next Generation Sequencing, de meest recente, revolutionaire genoomtechniek, om DNA-variaties te vinden die ernstige miskramen veroorzaken. Naast inzicht in het ontstaan van miskramen verwacht hij hiermee cruciale ontwikkelingsgenen op het spoor te komen.

Gestreste bloedcellen
Dr.ir. Joost te Riet (Tumorimmunologie) onderzoekt krachten waaraan witte bloedcellen blootstaan. Het gaat bijvoorbeeld om mechanische stress, veroorzaakt door de bloedstroming. Hij gebruikt voor zijn onderzoek een gecombineerde licht-kracht-microscoop.

COPD
Dr. Eva van Rikxoort (Radiologie) leert computers om afwijkingen te ‘zien’ in vierdimensionale beelden van de longen van COPD-patiënten. Dit om te kunnen voorspellen welke behandeling bij de patiënt het best werkt. COPD is een ernstige, chronische longziekte.

Zouttransport in/uit de nier
Dr. Pedro San-Cristobal (Fysiologie) onderzoekt hoe de nieren betrokken zijn bij het regelen van de bloeddruk. Hij richt zich op de rol van een recent ontdekt transportkanaal voor zout in de nieren. De onderzoeksresultaten kunnen een bijdrage leveren aan de behandeling van hoge bloeddruk.

Koortseiwit
Dr. Frank van de Veerdonk (Algemeen interne geneeskunde) besteedt de VENI aan onderzoek naar interleukine-1. Decennia geleden werd al ontdekt dat dit eiwit koorts veroorzaakt. Later bleek interleukine-1 te bestaan uit een complete familie van verwante eiwitten. Van der Veerdonk hoopt te ontrafelen hoe belangrijk de diverse familieleden zijn in de afweer tegen infecties.

Neurologische aandoening
Dr. Jasper Visser (Neurologie) krijgt de VENI voor verder onderzoek naar de ziekte van Lesch-Nyhan, een neurologische aandoening. Bij deze ziekte leidt één enkele genafwijking tot allerlei bewegingsstoornissen en afwijkend gedrag. Visser onderzoekt hoe deze genafwijking de ontwikkeling van bepaalde hersengebieden verstoort.

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!