Zieke student Lisa is de dupe van wegvallen weblectures: ‘Daar help je studenten niet mee’

18 jan 2023

Sinds het begin van dit collegejaar wil de universiteit weer zo veel mogelijk studenten naar de campus lokken. Weblectures gingen daarom in de ban. Voor studenten met een chronische ziekte pakt dat negatief uit. 'Naar de campus komen is te vermoeiend.'

Lisa Boekeloo (23) heeft een warme kop thee voor zich staan. Ze draagt een groene trui en haar wangen zijn rozig door de koude winterlucht van buiten. Op het eerste gezicht zou je niet denken dat Boekeloo ziek is. Maar in augustus 2022 veranderde het leven van de student drastisch toen er de ziekte van Pfeiffer bij haar werd vastgesteld.

Boekeloo stond op het punt om aan haar tweede jaar Philosophy, Politics and Society te beginnen toen ze zich plots voortdurend moe voelde. ‘Ik kon wel de hele dag slapen’, vertelt ze. De meest simpele taken zorgden al voor complete uitputting.

De symptomen van Pfeiffer verschillen per persoon – Boekeloo had vooral last van extreme moeheid. Bovendien verzwakt de ziekte haar immuunsysteem. Ze is daardoor bevattelijker voor besmettelijke ziektes, zoals corona.

‘Om genoeg energie te hebben om mijn online colleges te volgen, ging ik weer bij mijn ouders wonen’

‘Ik wist dat ik prioriteiten moest gaan stellen’, legt ze uit. ‘Voor mij was dat mijn studie. Dus stopte ik met werken, verliet mijn appartement in Nijmegen en ging weer bij mijn ouders wonen, zodat ik genoeg energie had om mijn online colleges te volgen.’

Diep geworteld

Online colleges waren door corona de laatste jaren de norm. Dit collegejaar is dat niet meer het geval. De universiteit besloot weblectures te laten vervallen, zodat studenten weer vaker hun weg naar de campus zouden vinden, zegt professor Cees Leijenhorst, onderwijsdirecteur bij de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Veel studenten keerden na corona niet terug in de collegebanken.

De terugkeer naar offline onderwijs lijkt niet zo soepel te verlopen als de universiteit had gehoopt. ‘Het probleem zit dieper geworteld dan we in eerste instantie dachten’, zegt Leijenhorst. ‘We weten nu dat een grote groep studenten worstelt met psychische problemen, waardoor ze eigenlijk niet naar de campus kunnen komen.’ Bovendien hebben veel studenten andere redenen om weg te blijven, bijvoorbeeld omdat ze mantelzorger zijn, of vanwege fysieke gezondheidsproblemen.

Excuses

Lisa Boekeloo. Foto: Astrid Vermeer.

Bij Boekeloo is dat laatste het geval. ‘Mijn ouders wonen op twee uur reizen van Nijmegen. Naar de campus komen is daarom te vermoeiend. Daarom heb ik contact opgenomen met mijn studieadviseur om te vragen naar de mogelijkheden van online onderwijs’, legt de student uit. ‘Ik kreeg te horen dat er een strikt offline beleid was. Ik moest dus al mijn docenten individueel benaderen en hopen dat ze een uitzondering voor mij wilden maken.’

Toen bleek hoe ingewikkeld dit was, zonk de moed Boekeloo in de schoenen. En ze was boos. ‘Het voelde alsof weblectures opeens taboe waren. Daar help je studenten niet mee.’

‘Het voelde alsof weblectures opeens taboe waren’

Leijenhorst betreurt de manier waarop de faculteit met de situatie van Boekeloo is omgegaan. ‘Wij allemaal, en vooral de studieadviseurs, doen ons best om studenten te helpen die tegen problemen aanlopen. In dit geval hebben we duidelijk onvoldoende rekening gehouden met de behoeften van de student’, zegt hij. ‘We bieden hiervoor onze excuses aan.’

Meer mogelijkheden

Boekeloo is niet de enige die problemen ervaart met het nieuwe beleid. Veel studenten hebben moeite hun opleiding in hun dagelijkse leven te integreren. Om deze reden werkt de universiteit aan oplossingen voor online onderwijs, zegt Leijenhorst. ‘De afdeling Campus & Facilities heeft beloofd dat de mogelijkheden voor online colleges tijdens de zomervakantie zullen worden uitgebreid. Dat betekent dat studenten vanaf volgend collegejaar weer online colleges zouden kunnen volgen.’ Leijenhorst benadrukt dat dit niet geldt voor werkgroepen, aangezien deze sterk afhankelijk zijn van interactie.

Een stap in de goede richting, vindt Boekeloo. Bovenal hoopt ze dat ze het beloofde online onderwijs in de toekomst niet meer nodig zal hebben. Met de start van het nieuwe semester hoopt de filosofiestudent terug te keren naar de campus voor haar colleges – maar ze weet nog niet zeker of dit gaat lukken.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

3 reacties

  1. Student schreef op 18 januari 2023 om 20:16

    Ik begrijp dat weblectures voor velen noodzakelijk zijn en ik vind dat dit artikel dat goed uitlegt. Toch heb ik zelf ervaren dat een hybride onderwijsvorm ontzettend afdoet aan de kwaliteit van het onderwijs. Dit geldt vooral voor werkgroepen, waar onderwijs meer interactief is. Docenten moeten hun aandacht verdelen tussen de online en offline groep waardoor vaak een van de twee groepen minder aandacht krijgt. Daarmee verlies je een gevoel van eenheid in de werkgroep en is het moeilijker om interactie met elkaar te hebben, wat juist de essentie is van een werkgroep. Alsnog is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat mensen die niet naar de campus kunnen komen hun opleiding kunnen afmaken. Hopelijk kan er een oplossing gevonden worden die niet afdoet aan kwaliteit van het onderwijs (ik weet zelf niet wat die oplossing is).

    • Els schreef op 19 januari 2023 om 10:39

      Maar is een betere oplossing dan niet om online en offline werkgroepen te scheiden? Voor veel opleidingen zijn er voldoende studenten om die te vullen, zou je zeggen.

      Goed en toegankelijk onderwijs voor iedereen! Dus ook voor studenten die niet naar de campus kunnen komen!

  2. Ilse schreef op 19 januari 2023 om 14:59

    Fijn dat de colleges weer online kunnen worden gevolgd. Voor vele studenten (gezondheidsproblemen: gebroken been of ASS, financiële problemen, familieproblemen) is naar de campus komen een enorme belasting.

    De universiteit kan hiermee laten zien aan zowel de studieresultaten als het welzijn van hun studenten te denken. De overheid is daar helaas mee opgehouden/niet meer in te vertrouwen. Maar geloof het of niet: studenten zijn ook mensen die een winterjas en een boterham nodig hebben. Mijn huur is bijvoorbeeld alleen al met 100 euro gestegen sinds het begin van mijn studietijd.

    En ook wij kunnen elk jaar een blauwe brief verwachten waarin de centen van sugar Daddy DUO worden vervolgd.
    Op dezer manier kunnen er nog meer bladblazers worden gekocht om hardwerkende studenten nog sneller een burn-out in te helpen. Dus universiteit: kom op voor uw studenten! Ik zou zeggen: anders word ik weer boer, maar ook dat mag tegenwoordig niet meer… – Dan maar met een weblecture achter de kassa zitten…

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!