‘Zorg goed voor je fulltime bestuurders’
Door een nieuwe wet hoeven fulltime studentbestuurders geen collegegeld meer te betalen. Behalve aan de Radboud Universiteit. Dat moet veranderen, betoogt Simon de Vette van studentenvakbond AKKU.
Pieter zit in het bestuur van een studentenvakbond. Dagelijks heeft hij besprekingen met ambtenaren en politici. Hoewel hij elke dag hard en lang werkt, is hij toch heel tevreden met wat hij doet. Hij zorgt er namelijk voor dat studenten in heel Nederland zo goed mogelijk kunnen studeren. Helaas is dat voor hem niet het geval. Hij zit namelijk fulltime in zijn bestuur en heeft geen enkele tijd om zijn studie te volgen. Toch moet hij voor dat ene jaar bijna tweeduizend euro collegegeld betalen om zijn studiepunten, studenten-OV en recht op lening niet kwijt te raken. Gelukkig komt er nu een wet aan die aan hardwerkende studenten, zoals Pieter, vrijstelling van het collegegeld geeft. Jammer alleen dat Pieters opvolging aan de Radboud Universiteit (RU) studeert. De RU is namelijk een ‘bijzondere’ universiteit.
Op 16 februari is er in de Tweede Kamer gestemd over de Wet versterking bestuurskracht. De week ervoor zijn er al veel amendementen ingediend, maar slechts een enkele is ook echt aangenomen. Omdat de RU een bijzondere universiteit is, kan zij ervoor kiezen om deze wijzigingen links te laten liggen, mits ze hier een goed argument voor geven.
De Wet versterking bestuurskracht is opgesteld om de bestuurskracht van een onderwijsinstelling te versterken. Dit gaat voornamelijk over de medezeggenschap van een instelling. Een manier om de medezeggenschap te verbeteren is door collegegeldvrij besturen, zodat onder andere fulltime medezeggenschappers geen collegegeld hoeven te betalen. Een zeer positieve bijkomstigheid is dat dit ook voor andere fulltime bestuurders geldt. Dit geldt vervolgens ook voor studenten die fulltime ‘activiteiten op bestuurlijk of maatschappelijk gebied ontplooien’, zo staat er in de nieuwe wet. Als voorbeeld staat er in het amendement een student die een solarauto bouwt en ontwikkelt.
OV-kaart
Studenten die fulltime besturen, hebben dus geen mogelijkheid om écht te studeren. Fulltime bestuurders willen vooral ingeschreven bij hun opleiding blijven. Als ze zich namelijk uitschrijven, kunnen ze studiepunten verliezen. En dat is natuurlijk geen optie. Ook kunnen fulltime bestuurders dan tijdens hun studiejaar aanspraak blijven maken op een studielening en hun OV-chipkaart. Bestuurders hebben de inschrijving nodig om hun bestuursfunctie uit te kunnen oefenen. Het is uiterst cruciaal dat studentbestuurders ondersteund worden tijdens hun studentenjaar, anders verdwijnen veel belangrijke aspecten van het studentenleven.
De RU heeft een reactie op deze wet gegeven. Over het collegegeldvrij besturen heeft het college van bestuur twee dingen te zeggen. Allereerst bestaat de fulltime studentbestuurder niet volgens de RU. Het college ziet een bestuurder die volgens de wet fulltime bestuurder is, niet als student. Simpelweg omdat die bestuurders daarbij niet (kunnen) studeren. Met dit excuus weigeren ze hen dus gratis te laten ‘studeren’.
Studentenleven
Het tweede punt van het CvB gaat over de formulering van het amendement. Hierin staat namelijk dat een onderwijsinstelling een student kán vrijstellen. Het is dus absoluut niet verplicht. Dit is echter compleet het tegenovergestelde van waar het amendement voor bedoeld is, namelijk om studenten die zich inzetten voor het studentenleven en het maatschappelijke belang niet te laten lijden onder hun afwezigheid op de universiteit.
Tijdens de besprekingen van 9 februari is de noodzaak van collegegeldvrij besturen erkend door de gehele Tweede Kamer en dit amendement is dan ook unaniem aangenomen. De gehele Tweede Kamer is dus van mening dat studenten die fulltime een bestuur doen of in de medezeggenschap zitten op deze manier ondersteund moeten worden. In Nijmegen kunnen deze studenten echter niet op deze hulp rekenen. Ook al zou je één student vinden die bereid is ALLES te geven, vind dan nog maar een heel bestuur die zijn studie hier even voor wil laten wijken. Dat is best een duur grapje. Dit is natuurlijk heel slim van de RU; zo hou je de kritische student stil. Pieter heeft zo enkele keren een kwestie moeten laten varen, gewoon omdat hij geen tijd en hulp kon vinden om er iets aan te doen. Maar dat vindt de RU natuurlijk niet erg.
Absurd
Dit geldt ook voor andere studenten die zich niet direct met studentenzaken bezighouden. Denk bijvoorbeeld aan de besturen van de faculteitsverenigingen JFV en de MFVN. Deze verenigingen hebben meer dan 2.000 leden en zorgen voor een gezelliger en gemakkelijker studentenleven voor al hun leden. Ook organiseren ze carrière-evenementen en stellen ze talloze studenten in staat zich te ontwikkelen door commissiewerk te doen. Om dit te kunnen doen, hebben ze geen tijd meer om zelf te studeren. Zij zijn in praktijk al fulltime bestuurders.
Het is dus absurd dat de RU zich niet wil inzetten voor deze studenten. Ze zijn immers een jaar lang bezig met belangrijke bestuurlijke of maatschappelijke activiteiten. Waar de Tweede Kamer zegt dat dit belangrijk is, probeert de RU zelfs te ontkennen dat een fulltime bestuursfunctie bestaat. Er zijn echter wel studenten zoals Pieter die fulltime een belangrijke functie bekleden. Hopelijk ziet het CvB snel in dat deze studenten niet alleen bestaan, maar ook héél belangrijk zijn voor zowel studenten als de universiteit zelf.
Frans de Vries schreef op 29 februari 2016 om 11:25
Waarom wordt er niet bij vermeld dat AKKU zelf verantwoordelijk is voor het laten verdwijnen van de fulltime-bestuurder aan de RU? AKKU heeft zelf met 6(!) USR-leden ingestemd met de wijziging van de Regeling FOndS, waardoor fulltime bestuurders verplicht zijn om studiepunten te halen om de volle twaalf bestuursmaanden te krijgen.
Daarnaast mis ik wat AKKU zelf gaat ondernemen om het te wijzigen. De Regeling FOnds is (vrijwel) het enige dossier waar de USR instemingsrecht op heeft. Als je de fulltime-bestuurder terug wil, kan je daar zelf iets aan doen. Namelijk door niet in te stemmen met een nieuwe regeling FOnds, tenzij de regeling op een dusdanige manier gewijzigd wordt, dat de mogelijkheid bestaat dat fulltimebestuurders collegegeldvrij kunnen besturen. Of waarom wordt er niet op z’n minst een initiatief gestart met alle fulltimebestuurders en hun achterban van de RU (zijn er nog meer dan in het stuk genoemd) om het probleem aan te kaarten?
Frans de Vries
USR-lid namens B.O.S. 2008-2009
Praeses N.S.V. Ovum NOvum 2009-2010