Zorgen over drukte door samenvallen introductieweken Radboud Universiteit en HAN

02 mei 2023 ,

De introductieweken van de Radboud Universiteit en de HAN vallen aankomende augustus samen. Ondernemers en studieverenigingen, die vorig jaar de nodige problemen ervaarden door de drukte, balen daarvan. ‘Het wordt weer een strijd om als eerste te reserveren.’

De eerste gedachte bij Nina Schouwenaar toen ze hoorde dat de introducties aankomende zomer wéér samenvallen was ‘shit’. ‘Vorig jaar hebben we hier ook al mee te maken gehad’, vertelt de penningsmeester bij de introductiecommissie van Psychologie, ‘en dat was organisatorisch echt een last. Zeker bij een grote opleiding als die van ons is het jammer dat we nog een keer met dezelfde problemen zitten.’

Vanuit andere verenigingen komen soortgelijke reacties op het nieuws. ‘Voor sommige activiteiten, zoals de kroegentocht, wordt het echt een uitdaging de boel te regelen nu alles overvol zit’, zegt Bente Huntjens, voorzitter van studievereniging Mundus (Geografie, Planologie en Milieu).

Drukte en onvrede

De introductie van de Radboud Universiteit vindt dit jaar plaats van zondag 20 tot en met zondag 27 augustus. In diezelfde week, van maandag 21 augustus tot en met vrijdag 25 augustus, houdt ook de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) haar introductie.

‘Bij de kroegentocht waren de cafés vorig jaar veel te vol’

Sinds twee jaar vallen de introducties van de onderwijsinstellingen samen. Waar dat het eerste jaar door de coronarestricties prima ging, leverde het samenvallen vorig jaar de nodige drukte en onvrede op. Verschillende verenigingen kwamen in de knoop met hun planning en horecaondernemers baalden dat studenten buiten in de rij stonden voor een overvolle kroeg. Ook binnenstadbewoners klaagden: tegenover De Gelderlander lieten zij weten last te hebben van troep en foutgeparkeerde fietsen.

‘Bij de kroegentocht waren de locaties vorig jaar veel te vol’, legt Schouwenaar uit. ‘Kroegen hielden geen rekening met ons. Zij dachten eerder dat meer studenten meer winst opleverde, waardoor het simpelweg te druk was.’ Het gebeurde ook dat cafés die ruim van tevoren geboekt waren toch nog annuleerden. Dat was onder andere het geval bij de geplande eindlocatie van de kroegentocht van Psychologie. Met moeite werd een vervangende kroeg gevonden voor de zeshonderd eerstejaars en mentoren. ‘De sfeer daar was niet echt leuk, waardoor introlopers eerder naar huis gingen.’

Huntjens merkte eveneens dat locaties geen rekening hielden met studenten. Ze vreest dat het ook aankomende introductie een strijd wordt om als eerste te reserveren.

Lange rijen

Horecaondernemers zagen op hun beurt lange rijen voor de deur en moesten mensen weigeren. Daardoor konden nieuwe studenten de sfeer van het uitgaansleven niet goed proeven, zegt Niek van Dalen, eigenaar van café De Fuik. Daar is Thijs Ruhl, mede-eigenaar van studentencafé TweeKeerBellen (TKB) het mee eens. Ruhl: ‘Wij zouden liever zien dat de introducties in verschillende weken plaatsvinden. Bij ons zijn in totaal maar 150 plekken, dat is veel te klein voor zoveel studenten tegelijk.’

Ondanks de onvrede zullen de introducties deze zomer toch samenvallen. Dat heeft te maken met het academische rooster, legt een universiteitswoordvoerder uit. De introductie van de universiteit valt altijd twee weken voor de start van het academische jaar en die van de HAN één week van tevoren. Voor de komende jaren is de start van het academische jaar zo vastgelegd, dat de introducties samen blijven vallen.

Oplossingen

Maar kan de universiteit of de HAN de introductie dan niet een weekje verschuiven? Volgens de universiteitswoordvoerder is dat niet mogelijk. ‘De introductiedagen een week naar voren halen is vanwege het vinden van mentoren en huisvesting van internationale studenten lastig. Naar achter verschuiven willen we ook niet, omdat we studenten een week rust tussen de introductie en de start van het academisch jaar willen bieden.’ Ook de HAN geeft aan dat het niet meer mogelijk is om aankomende introductieweek te verschuiven. Of de situatie in 2024 nog gaat veranderen, is onduidelijk (zie kader onderaan verhaal).

‘We gaan er gewoon het beste van proberen te maken’

Om er in augustus alsnog het beste van te maken wordt er door studieverenigingen en horecaondernemers naar oplossingen gezocht. De Fuik gaat activiteiten in de kroeg vervroegen, zodat het café later op de avond op tijd open kan voor álle introlopers.

De introductiecommissie van Psychologie organiseert nu zelf een groot feest om zeker te weten dat er genoeg ruimte is. ‘Dat doen we extern, in Doornroosje, maar dat betekent wel dat er zaalhuur betaald moet worden’, zegt Schouwenaar. ‘De kosten komen bij de introlopers te liggen in de vorm van tickets, en dat wil je eigenlijk ook niet. Het zou natuurlijk beter zijn geweest als de introducties niet samenvielen, maar er is helaas niks meer aan te doen en we gaan er het beste van proberen te maken.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. Student schreef op 3 mei 2023 om 09:23

    De intro van de HAN en RU horen wat mij betreft samen te vallen. We zijn één studentenstad en delen één campus. Zorg ervoor dat we dat dan ook uitdragen, zie dit als een kans en niet als een last! Met een creatievere organisatie dan ‘de hele intro staat in het kader van zuipen zuipen zuipen’ is dat ook positief voor alle deelnemers.

    • Oud IC lid schreef op 3 mei 2023 om 13:22

      Zo simpel zit het niet. Een introductie is veel meer dan alleen maar zuioen zuipen zuipen, maar locaties om dingen te doen zijn schaars. Op de universiteit kunnen we helaas niet altijd terecht dus zul je locaties voor activiteiten in de stad moeten vinden. Sinds de intro met de HAN samenvalt de laatste jaren, is er meer competitie met anderen dan saamhorigheid.
      Helemaal toen dit een aantal jaar geleden voor het eerdt was,want toen waren de aantallen die mogelijk waren ook nog eens verkleind door de coronamaatregelen. Zowel de organisatie van de intro’s als de ondernemers in de stad zijn hier de dupe van

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!