weektip

Humans of Heumensoord

12 dec 2017

Geen idee wat je de komende week moet gaan doen? Onze weektippers weten raad! Deze week tipt Jordi Lammers de presentatieavond van het boek Humans of Heumensoord.

Twee jaar geleden stond de grootste vluchtelingenopvang van Nederland in Nijmegen. Ongeveer drieduizend mensen leefden tijdelijk in Kamp Heumensoord, waar ze op meer informatie over hun toekomst wachtten. Drieduizend mensen betekent ook drieduizend verhalen. Waarom zijn ze gevlucht? Hoe zag het leven in hun thuisland eruit? Hoe hebben ze hun tijd in Heumensoord ervaren?

Antwoorden op die vragen zijn te vinden in het boek Humans of Heumensoord, een bundeling portretten van voormalige bewoners van Heumensoord. De mensen over wie je in het nieuws hoorde, laten door dit boek hun gezicht zien. Zij vertellen over hun verleden, over de leefomstandigheden in het kamp, over de vriendschappen die ze gesloten hebben en de bewoners die terug naar hun thuisland werden gestuurd. Er zijn immers ook een hoop ex-bewoners die geen verblijfsvergunning hebben gekregen. Wat vinden de bewoners die mochten blijven van die beslissingen?

Vrijdagavond is de presentatie van het boek. Los van grote, maatschappelijke vragen, staat de avond ook in het teken van feest. Zanger en muzikant Mohanad Ataya speelt zijn liedjes en stadsdichter Amal Karam, die zelf een migratieachtergrond heeft, draagt haar gedichten voor. Dit allemaal onder het genot van de hapjes van Wereldkoks, een organisatie die je de lekkerste multiculturele gerechten laat proeven.

Daarnaast is er natuurlijk ruim de tijd om een drankje te drinken, de gasten te spreken en het boek te kopen. Wie meer wil weer weten over het leven in Heumensoord, wie niet alleen maar af wil gaan van de berichten in de media, maar zelf wil horen hoe de bewoners de tijd ervaren hebben, moet absoluut een kijkje nemen op de presentatie en het boek aanschaffen. De avond is gratis, maar stuur wel een mailtje naar [email protected] om je aan te melden.

Het Facebook-evenement vind je hier.

1 reactie

  1. L van Breukelen schreef op 12 december 2017 om 15:35

    Geachte Lezer,
    Blij dat er een boek is gekomen, daar ik dit zelf ook had kunnen doen.
    Het is niet voor niets dat COA Voorzitter Gerard Bakker als beste overheidsmanager is uitgeroepen .De Award is verkregen door
    * DE enorme complexiteit van de opgave* Grote en maatschappelijke impact
    * Hoge instroom van asielzoekers in 2015 en 2016 en dat
    verbindend ……. gelijk ondergetekende (maandelijks o.a. Burgemeester overleg) en energiek als buurtbewoner het hoofd heeft geboden.
    Dit komt ook in het boek terug!
    Voor uw allen Prettige Kerstdagen en Goed 2018

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!