weektip

Black Lives Matter

08 jun 2020

Geen idee wat je de komende week moet gaan doen? Onze weektippers weten raad! In deze nieuwe week, die opnieuw in het teken staat van Black Lives Matter-protesten, geeft Robin Oosthout tips hoe je jezelf kunt onderwijzen over racisme.

Afgelopen week was een week met ups en downs. Enerzijds werd het leven weer een stukje leuker nu de terrassen gevuld zijn en theaters en bioscopen hun deuren openden. Anderzijds werd deze week ook blootgelegd dat institutioneel racisme niet alleen een probleem van de Verenigde Staten is. Ook in Nederland besloten vele mensen hun stem te laten horen tegen racisme en gingen de straat op, in de hoop dit eens en voor altijd te veranderen. Een belangrijke stap in de richting van een racismevrije wereld is, ook als je vindt dat je zelf niet racistisch bent, bewustwording. Bewustwording over de oorzaken, instituties waarin het optreedt en onbewuste privileges als je wit bent. Twee tips om jezelf te onderwijzen over racisme:

#1 Documentaire ’13th’

13th staat voor het 13e amendement in de Amerikaanse grondwet. In 1865 werd dit amendement aan de grondwet toegevoegd, wat het einde betekende van legale slavernij. Een goede stap zou je zeggen. Er was echter één uitzondering: slavernij als straf na een misdrijf bleef wel toegestaan. De documentaire ’13th’ laat zien hoe dit, zonder dat veel mensen zich ervan bewust zijn, in feite nog tot de dag vandaag doorgaat. Ze legt bloot hoe Afro-Amerikanen structureel vaker worden gelinkt aan crimineel gedrag waardoor ze alsnog als slaven worden behandeld, in gevangenissen. Ondertussen staan er zelfs meer Afro-Amerikanen onder strafrechtelijk toezicht dan er slaven waren rond 1850. Racisme is dus nog lang geen verleden tijd. De documentaire, die op Netflix staat, is daarom een echte eye opener over criminaliteit en racisme in de Verenigde Staten.

De documentaire 13th is te bekijken via Netflix.

#2 Uproar in America – Current Affairs interview van Radboud Reflects

Sinds 25 mei, de dag waarop de Afro-Amerikaanse George Floyd gedood werd door een witte agent bij zijn arrestatie, worden de Verenigde Staten overspoeld door protesten en rellen. President Trump reageert hier met harde hand op: de protesten worden met geweld de kop ingedrukt. Maar wat betekent dit voor de burgerrechten? En wat heeft de huidige coronacrisis voor invloed op de protesten en de strijd tegen racisme? Deze lezing gaat over hoe de politiek reageert op dergelijke protesten. De sprekers zijn Markha Valenta, docent sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht, en Peter van der Heiden, docent Amerikanistiek aan de Radboud Universiteit. Frank van Caspel van Radboud Reflects interviewt hen; de lezing wordt op donderdag 11 juni online gepubliceerd.

Meer informatie over dit interview is hier te vinden.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!