Wintertuinsessie: nieuwe vormen van poëzie
Geen idee wat je de komende week moet gaan doen? Onze weektippers weten raad! Deze week tipt Robin Oosthout de Wintertuinsessie over nieuwe vormen van poëzie met Merel van Slobbe.
Poëzie: voor de een klinkt het als muziek in de oren, voor de ander als die stoffige en onbegrijpelijke teksten uit de lessen Nederlands op de middelbare school. Maar ook poëzie gaat met zijn tijd mee. De klassieke dichtbundel is al lang niet meer de enige manier waarop kunstenaars hun gedichten aan de buitenwereld tonen. Denk bijvoorbeeld aan het plakkaat met versregels van het gedicht Herkenningsteken van Anton van Duinkerken aan de hoekwand van het Cultuurcafé. Op meerdere plekken in Nijmegen zijn zulke plakkaten te vinden, zoals ook op het Keizer Karelplein en in Café de Tempelier. Maar de moderne dichter zoekt zijn of haar heil ook op Instagram of in een zine, een kleinschalig, zelf samengesteld, gefotokopieerd en hip tijdschriftje. En op de meeste festivals zijn theater- en poëzievoorstellingen deel van het vaste programma.
Kortom: poëzie is hip. Maar wat kunnen deze nieuwe vormen van poëzie bieden wat de dichtbundel niet kan, en andersom? En hoe verhoudt de vorm van deze ‘nieuwe’ poëzie zich tot de inhoud? Als je benieuwd bent naar het antwoord op deze vragen, dan moet je bij de Wintertuinsessie met Merel van Slobbe zijn aankomende donderdag.
De Wintertuinsessies zijn een initiatief van cultuurproductiehuis De Nieuwe Oost. Elke sessie, die de vorm heeft van een talkshow, wordt door iemand anders samengesteld. De avond heeft dus altijd een andere host, thema en locatie. De sessie over poëzie ligt in handen van Merel van Slobbe.
Merel van Slobbe studeerde filosofie aan de Radboud Universiteit en is voormalig campusdichter. Ze bracht vorig jaar haar eerste chapbook uit, een kleine dichtbundel over online en offline identiteit. Voor deze Wintertuinsessie gaat ze in gesprek met muzikant en dichter Roos Rebergen, dichter Arno van Vlierberghe en literatuurwetenschapper Kila van der Starre. Samen bespreken ze nieuwe vormen van poëzie en kijken ze naar de toekomst van poëzie. Wat betekent dit voor de dichtkunst?
De Wintertuinsessie met Merel van Slobbe vindt plaats op donderdag 27 februari van 20.00 tot 22.00 uur in Expoplu aan de Van Oldenbarneveltstraat 63A. De entree is € 7,50, studenten betalen 5 euro. Meer informatie en tickets vind je hier.