‘Met studentenkliklijn heeft Nijmegen zijn eigen Polenmeldpunt’

27 feb 2017

OPINIE Hoogleraar Nederlandse letterkunde Jos Joosten woont al 45 jaar in Nijmegen-Oost. Hij maakt zich boos over de heksenjacht in zijn wijk op illegale studentenhuizen, recentelijk ontketend door het Wijkcomité Nijmegen Oost.

Als je in Nijmegen-Oost vroeger een stencil in de bus kreeg, ondertekend door een ‘Wijkcomité’, dan wist je, alleen al door het gebruikte lettertype, dat de SP (toen nog: Socialistiese Partij) weer eens een club buurtbewoners had weten te mobiliseren voor een nobel streven: een bushalte die dichterbij het bejaardenhuis geplaatst moest worden (of andersom), het buurthuis dat vaker open moest zijn, gratis zwemmen voor mensen zonder armen en benen in Sportfondsenbad Oost. Dat werk.

Das war einmal. Tegenwoordig is de SP collegepartij en steunt ze proleten-nepnieuwbouw in ons stadspark en blijkt ‘Wijkcomité Nijmegen Oost’ (‘bestaat ruim veertien jaar’) zich over gans andere zaken druk te maken, zo bleek mij uit een pamfletje dat ik in de brievenbus vond.

‘Ze hebben een heuse zondebok gevonden om lekker op los te gaan: de studenten’

(Nu moet ik hier misschien voor de niet-Nijmegenaar even uitleggen dat Oost niet alleen toevallig de wijk is waar ik intussen 45 jaar woon, waar ik opgroeide, als student woonde en inmiddels als brave huisvader mijn dagen slijt (in mijn hele leven wijzigden alleen de letters van mijn postcode zich een beetje), maar dat het (mijns ondanks) ook de leukste wijk van Nijmegen is: vanouds een studentenwijk, met tal van leuke winkels, cafés en restaurants, dichtbij het centrum én vlakbij schitterende polder en bos, waar stilaan meer en meer ook tal van andere leuke mensen de lol van het wonen van zijn gaan inzien. Tegenwoordig vallen hier zelfs de briefjes in de bus van jonge Amsterdamse gezinnen die in Nijmegen-Oost zoeken naar een koophuis.)

Het ‘Wijkcomité Nijmegen Oost’ heeft dus geheel andere prioriteiten dan destijds hun sosjalistiese voorgangers. Ze besteden aandacht aan een patserig appartementcomplex dat hier gerealiseerd wordt, mopperen wat over verkeersaanpassingen. En ze hebben ook nogeens een heuse zondebok gevonden om lekker op los te gaan: de studenten die in Oost een kamer huren.

Telegraaf
Nu ken ik Oost al decennia lang niet anders dan met studenten. Maar de leden van het Centraal Comité onthullen nu dat dat soort lui, kort samengevat, troep maakt, lawaai, ze gooien fietsen, vuilniszakken en elkaar op straat, en ze wonen ook nog eens tsunamigewijs in illegaal verhuurde panden. ‘Verkamering in onze wijk loopt uit de hand!’, kopt het blad. De vergunningaanvragen stijgen ‘explosief’. Kamerverhuurbedrijven veroorzaken ‘overlast, vervuiling en onveiligheid’. Niet allemaal, zetten ze er snel bij, maar de toon is gezet.

De stadspagina’s van ‘De Telegraaf’, zeg maar.

Geheel in die lijn heeft ons Wijkcomité middels haar pamfletje een heuse kliklijn geopend. Ze hebben wat leuks bedacht voor hun jaarlijkse ons-kent-ons-feestje ‘Oost ontmoet Oost’ (wat dus kennelijk niet héél Oost aangaat). Ze gaan ‘een grote kaart’ projecteren om te laten zien waar in ‘onze wijk’ de studentenhuizen staan.

‘Daarom vragen wij u als buurtbewoner de kamerverhuurpanden (met vier of meer bewoners per pand) in uw eigen straat te melden via ons mailadres: […]. Geef daarbij de straat en het nummer van het pand aan en geef daarbij aan of daar meer dan normaal last van wordt ondervonden.’

‘Moeten we fietsen tellen in de voortuin?’

Eindelijk heeft Nijmegen zijn eigen Polenmeldpunt. En natuurlijk kun je een beetje grinniken over de onbeholpen vraagstelling – wanneer spreken we bijvoorbeeld over ‘normale’ last, en wanneer is het ‘meer dan normaal’? En bij welke hoeveelheid moet je dat nu precies melden bij het Comité?

Maar je kunt je ook druk maken – en dat begin ik steeds meer te doen – over de idiote opdracht die hier aan buurtbewoners wordt gegeven. Wat worden wij geacht te doen? Met bloknootje en potlood de straat in? Fietsen tellen in de voortuinen? Een overschrijding van het meer dan normale quotum vuilniszakken? Of toch maar even aanbellen en informeren of er echt niet méér dan vier huurders wonen? Of drie en soms eentje af en toe? En of ik dan ook even mag zien of er misschien een vergunning voor kamerverhuur is? Want dan zetten we u vanzelfsprekend niet op de Feestlijst Van Het Comité. En of er, nu ik u toch spreek, toevallig ook nog illegale uitgeprocedeerde asielzoekers op zolder zitten?

Enge kantjes
En misschien is het ook eigenlijk wel een mooie gelegenheid om de overbuurman aan wie ik toch al een schijthekel heb eens een hoop last te bezorgen door hem op die lijst te zetten. Gewoon omdat het kan. Want wat gebeurt er eigenlijk met al die informatie als de wijnflessen netjes in de glasbak liggen ná het Ons-Ontmoet-Ons-feestje? Het lijkt me al met al een Nimby-projectje dat ook nog eens behoorlijk schuurt met de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Een, als je het vrolijk bekijkt, heel erg naïef initiatief met nogal wat zeer enge kantjes.

Zelf wil ik liever zeggen: dit is niet mijn Nijmegen-Oost, vriend. / Jos Joosten

2 reacties

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!