Nijmegen wil eigen pilot flexstuderen
De Radboud Universiteit gaat toch experimenteren met flexstuderen. Die toezegging kreeg de studentenraad gisteren van rector Han van Krieken in de medezeggenschapsvergadering. Studenten en bestuur gaan om de tafel om de pilot vorm te geven.
Het is een vurige wens van alle fracties in de Universitaire Studentenraad (USR) om studeren flexibeler te maken. Studenten die bestuurswerk doen, of vrijwilligerswerk, of mantelzorg, komen er al gauw niet aan toe om zestig studiepunten te halen per jaar. Ook als ze dat van tevoren weten, moeten zij zich toch inschrijven voor een volledig collegejaar. En dan betalen ze dus het volledige bedrag aan collegegeld.
Pilot
Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) stemde in september vorig jaar in met een pilot om te experimenteren met flexstuderen. Voor die pilot zoekt zij drie universiteiten. De Nijmeegse studentenraad drong er bij het college van bestuur op aan dat de Radboud Universiteit zich zou aanmelden. Het universiteitsbestuur zag hier niks in.
Gisteren bleek het college van bestuur toch mee te willen gaan in de wens van de studenten, zij het niet door zich te melden bij minister Bussemaker. ‘Ons bezwaar met haar pilot is dat die zo weinig flexibel is’, zei rector Han van Krieken. ‘Studenten moeten in die pilot van tevoren aangeven hoeveel studiepunten ze gaan halen. Als tijdens het collegejaar blijkt dat een student toch meer punten kan halen dan vooraf gedacht, is het niet meer mogelijk om die daadwerkelijk te halen.’
High-fives
Van Krieken geeft wel groen licht voor een eigen, Nijmeegse pilot met flexstuderen. Studenten gaan samen met het college nadenken over hoe die er precies uit moet zien. De toezegging van Van Krieken leidde na afloop van de vergadering tot high-fives bij de studenten.
Volgens de studenten komt er door het leenstelsel steeds meer druk te liggen op het behalen van studieresultaten. Daardoor kunnen zij zich niet naast hun studie ontplooien, wat de levendigheid op de campus niet ten goede komt. Flexstuderen geeft studenten de mogelijkheid studie te combineren met andere dingen.
Update: de LSVb laat in een reactie weten dat het niet klopt dat studenten in de pilot van Bussemaker van tevoren moeten aangeven hoeveel studiepunten ze moeten halen (zoals Van Krieken zegt), dat is aan de instellingen zelf.
L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 7 februari 2017 om 14:58
Als we aannemen dat
afgestudeerde academici ook resultaten moeten behalen en hun fulltime werk willen combineren met gezin en op verdere ontplooiing gerichte activiteiten ….
zouden studenten dan niet juist
“fulltime studeren met resultaat” moeten combineren met ‘andere dingen’
zodat ze leren plannen en leren omgaan met de gekozen ballen in de lucht houden?
Men besteed volgens enquêtes slechts 25-35 uur aan de voltijdsstudie tegenover een fulltimebaan van 40 uur ….
Dus jongens en meisjes: zie je studie als je baan een ga eens echt aan het werk ipv te zeuren om flexstuderen ‘om je te kunnen ontplooien’.
Tine schreef op 12 januari 2018 om 18:11
Flexstuderen is een fantastische oplossing voor mensen die in eigen levensonderhoud moeten voorzien (dus werken!) of bv mantelzorg verlenen. @lekkerkerk. Een fulltimebaan is tegenwoordig niet meer 40 uur, maar meestal 36. Veel studenten moeten met bijbaantjes voldoende inkomen verdienen..
Studenten worden te vaak, volgens het cliché, als flierefluiters gezien, die feesten, laat opstaan, weinig in de boeken zitten en alle tijd van wereld hebben. Ik denk, weet, dat de werkelijkheid anders is. En natuurlijk moet (kun) je er soms de kantjes van aflopen.