Door kameroverlast ‘hekel gekregen aan studenten’

29 sep 2016

Van 'weg met alle studenten' tot 'er wordt niet naar ons geluisterd'. Bewoners waren gisteravond fel tijdens een burgerforum over kameroverlast. De avond van de gemeente leidde ook tot nieuwe inzichten.

Moeten er nieuwe regels komen die de overlast bij (studenten)kamers tegengaan? Wat de gemeente betreft wel, volgens de beleidsnotitie die volgende maand aan de orde komt in de gemeenteraad. Zo moet een aangescherpte klachtenregeling bij overlast voor rust zorgen in door studentenkamers overspoelde wijken.

‘Als ik ze op de Heyendaalseweg zie fietsen denk ik: wegmaaien die hap’

Een aantal buurtbewoners uitte gisteren zijn twijfels bij de gemeentelijke plannen. ‘Er wordt niet naar ons geluisterd. De gemeente staat illegale bewoning van het pand waar ik woon toe en laat mij een zwijgcontract tekenen’, aldus een inwoonster die alle vertrouwen in de gemeente heeft verloren. Een andere deelnemer zag het liefst alle studenten verdwijnen. ‘Doordat sommigen het voor mij verpesten met feestjes tot midden in de nacht, heb ik een hekel gekregen aan studenten in het algemeen. Als ik ze op de Heyendaalseweg zie fietsen denk ik: wegmaaien die hap.’

Klachten indienen
Een meerderheid van de volgestouwde zaal gisteren sloeg een constructieve toon aan. De een wees erop dat niet studenten alleen het probleem zijn, maar kamerbewoning in het algemeen, een ander pleitte voor meer regels op het gebied van afval en fietsenstallingen, en een derde wilde meer regels voor de verhuurders. Eef Willems van Stichting VWN – beheerder van meer dan tweehonderd panden: ‘De gemeente moet het gesprek aangaan met de verhuurders. Wij willen graag zorgen voor minder overlast. De beleidsnotitie is veel te negatief.’

Een andere verhuurder roemde zijn tot dusver klachtenvrije pand op de Groesbeekseweg 147, maar na tegengeluiden in de zaal moest hij toegeven dat zijn bedrijf niet eens op internet is te vinden: een klacht indienen wordt daardoor wel erg lastig.

Studenten willen helpen
Student Axel Varenhorst wilde graag de dialoog aangaan. ‘De omwonenden willen echter niet met ons praten. Wij horen nooit welke klachten er zijn en we hebben al meerdere keren tevergeefs contact met Kamerbreed opgenomen. We willen best helpen, maar dan moeten beide kanten het gesprek aangaan.’

Kamerbreed is een Facebook-pagina waar buurtbewoners hun irritaties over kamerhuurders kwijt kunnen. De beheerder van de pagina pleitte tijdens de avond voor een centraal meldpunt waar alle klachten binnen kunnen komen. ‘Op dit moment is het totaal niet duidelijk door wie welk pand wordt verhuurd. Daarnaast zijn er de huisjesmelkers die onze klachten simpelweg negeren.’

De oproep aan de gemeente was gisteren: creëer meer duidelijkheid. En handhaaf de regels die er al zijn, in plaats van nieuwe te bedenken. Voor klachten kun je bij de politie terecht, maar die handhaven vaak niet, zei een van de studenten. Ook een quotum voor het aantal kamers per wijk kreeg gisteren veel handen op elkaar, iets waar de gemeentelijke plannen tot dusver niet over reppen. Volgende maand wordt duidelijk of en hoe de gemeenteraad de voorstellen gaat verzilveren.

2 reacties

  1. Kamerbewoner schreef op 29 september 2016 om 14:27

    Eef Willems meer dan tweehonderd panden? mocht ie willen. Tweehonderd kamers hooguit. Bovendien is t een oplichter. Voordat je binnenkomt bij zo n pand ben je 1000 euro verder.

  2. Henk Terzijbeeke schreef op 29 september 2016 om 16:42

    De foto past niet bij het onderwerp. Deze keurige studenten zijn duidelijk het huis aan opruimen voor een naderend Europees- of Wereldkampioenschap. Wel oude foto als het Nederlands-elftal meedeed.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!