Illegale studentenpanden in kaart brengen kost half miljoen
Het blijft klachten regenen in Nijmegen over overlast door kamerbewoners, maar de gemeente schuift de aanpak op de lange baan. In een brief aan de gemeenteraad schrijft het stadsbestuur over onvoldoende middelen te beschikken de illegale verhuur in kaart te kunnen brengen.
De aanpak van het beleid zit in een ‘impasse’, aldus het gemeentebestuur in een brief aan de raad over de aanpak van de verkamering. De raad heeft eerder dit jaar aangedrongen op maatregelen na het aanhouden van klachten uit de stad over overlast door verkamering.
In een recente bijeenkomst van de wijkvereniging in Nijmegen-Oost uitten sommige bewoners hun wanhoop over het uitblijven van maatregelen. Een handvol straten is in de loop van jaren van aanzien veranderd, zo luidde het, en te gemakkelijk worden nog steeds woningen opgeknipt in los verhuurbare eenheden. Dit geeft klachten over overlast en gebrekkige leefbaarheid, ook door de komst van steeds meer studentenkamers en bijkomende fietsen.
Illegale panden
De gemeenteraad drong eind vorig jaar aan op maatregelen, met als voornaamste boodschap aan de gemeente de inventarisatie van de illegale verhuur. Er zouden naar schatting van de raad ruim 2.200 illegaal verhuurde panden zijn, maar niemand weet precies waar en wie de eigenaren zijn.
Het gemeentebestuur zit in zijn maag met de raadsboodschap: voor de geëiste inventarisatie is domweg geen geld beschikbaar, aldus het verweer van het bestuur. Minimaal twee ambtenaren zijn daar drie jaar mee bezig, maar de raad is vergeten de daarvoor benodigde 540.000 euro vrij te maken, zo luidt het verweer.
Ook het door de gemeenteraad gevraagde overzicht van alle verhuurders in de stad gaat het bestuur een stap te ver. ‘Dit is helaas in strijd met de wet’, aldus de brief. ‘De rechter zal het belang van bekendmaken afwegen tegen het belang van de privacy van de eigenaar.’
Eindelijk inzicht
Pepijn Boekhorst, fractieleider van GroenLinks in de gemeenteraad, zegt ‘blij te zijn’ met de brief van het stadsbestuur. ‘Het wordt nu eindelijk duidelijk wat er nodig is om de illegale verhuur in kaart te brengen. In de raad zullen we het debat moeten voeren of we dit bedrag er voor over hebben’, zo wijst hij op de ruim half miljoen euro die het bestuur becijfert.
Ondanks de hobbel die het bestuur opwerpt, houdt Boekhorst de illegale verhuur hoog op de agenda. Hij wijst op de inspraakavond vorig jaar. ‘Heel veel mensen riepen ons op om iets te doen aan die illegale verhuur, terecht, want daarmee pak je veel van de problemen aan.’ Ook houdt Boekhorst vast aan de openbaarmaking van alle verhuurders in de stad. Hij zegt het door de gemeente opgeworpen juridisch argument ‘nog eens goed te gaan bestuderen’.