Mexicaan, Rus en rolstoeler in Batavierenrace
De Batavierenrace kent een paar opmerkelijke deelnemers dit jaar: Slovenen, Mexicanen, Russen en een rolstoeler. Vrijdagnacht leggen honderden studenten het parcours af van Nijmegen naar Enschede.
Een rolstoeler in de Batavierenrace? Ja hoor, dat kan, vond de organisatie van de Batavierenrace toen dat verzoek binnen kwam. ‘We moeten echter wel een tijdstraf rekenen als blijkt dat hij veel sneller gaat dan de lopers’, zegt Luca de Munk, lid van de organisatiecommissie in Nijmegen.
De Batavierenrace is in de nacht van vrijdag op zaterdag. Er doen nog meer uitzonderlijke lopers mee, namelijk: teams uit Groot-Brittannië, Slovenië en Duitsland. Daarnaast heeft de Universiteit Twente een team samengesteld dat enkel bestaat uit uitwisselingsstudenten, onder wie sporters uit Mexico en Rusland.
Honderden studenten vertrekken vrijdag om middernacht vanuit het studentensportcentrum in Nijmegen. Daar geeft zanger Johan Vlemmix het startschot. In 25 etappes rennen de studenten 175 kilometer via Duitsland tot de finish op de campus van de Universiteit van Twente in Enschede. Daar wacht hen het Batavierenfeest, het grootste studentenfeest van de Benelux.
Er is al 7800 euro binnen, en de race moet nog beginnen
Goed doel
Het evenement haalt al drie jaar geld op voor KWF Kankerbestrijding, onder de noemer Bata4life. Lopers en ploegen kunnen hieraan bijdragen door bijvoorbeeld sponsors te zoeken. Bata4life zamelt ook op andere manieren geld in. Zo organiseerden ze een feest in Café de Fuik, veilen ze VIP-tickets voor Lowlands en kunnen de deelnemers tijdens het weekend voor 1 euro hun telefoon opladen voor het goede doel. Vorig jaar haalde Bata4life 12.738 euro op. Op het moment van schrijven staat de teller al op meer dan 7800 euro, en de race moet nog beginnen.
Ondanks de lange voorbereiding, blijft het de laatste dagen voor de race een chaos op het Nijmeegse Bata-kantoor. Yara Houtenbrink, vicevoorzitter: ‘Er moet zeker nog het een en ander gebeuren deze week, het blijft een uitdaging om alle deelnemers, materialen en busjes op het juiste moment op de juiste plek te krijgen’. / Wiep de Ligny
Anne schreef op 21 april 2016 om 11:16
“Voor het eerst in de geschiedenis van de Batavierenrace doet dit jaar een rolstoeler mee.”
Werkelijk, VOX? Het geheugen van de redactie laat haar even in de steek geloof ik. Uit 2012 (nota bene van dit blad):
“Student geschiedenis Tijn van Lange, lid van het team van ANS, heeft namelijk als eerste in de geschiedenis van de Batavierenrace in een rolstoel een etappe afgelegd.”
http://voxweb.nl/nieuws/repo-hardlopen-en-feesten-tijdens-het-bata-weekend
Annemarie Haverkamp schreef op 21 april 2016 om 17:31
Oei, slordig. Dank, we passen het aan.
Teun schreef op 22 april 2016 om 09:30
Ander puntje: er vertrekken inderdaad honderden lopers tegelijk, maar “honderden studenten” in de inleiding is redelijk eufemistisch voor de 8.500 deelnemers (waaronder ook een boel niet-studenten).