Dossier

Bussemaker hekelt Engelstalig onderwijs uit winstbejag

26 aug 2016

Minister Bussemaker gaat ‘een stevig gesprek’ voeren met universiteiten en hogescholen die Engelstalig onderwijs ‘puur en alleen’ aanbieden om internationale studenten te trekken. Dit zei ze vandaag in de Volkskrant. De Radboud Universiteit ziet haar komst met vertrouwen tegemoet.

De Radboud Universiteit gaat dit jaar van start met zes nieuwe Engelstalige bachelors, waaronder die van psychologie die bijzonder in trek is bij met name Duitse studenten. Kan Nijmegen een stevig gesprek met de minister tegemoet zien? Zijn de inmiddels acht Engelstalige bachelors vooral in het leven geroepen om studenten te trekken of om andere redenen?

Oud-ambassadeur Marnix Krop adviseerde de universiteit 2015 beter over de grens te kijken bij de studentenwerving. In een toelicht voor Vox wees hij op de ligging van Nijmegen te midden van krimpregio’s. Wil Nijmegen niet al te drastisch in studentenaantal achteruitgaan, dan is werving in het buitenland noodzakelijk, aldus Krop. En dat is dus niet wat de minister graag hoort.

Ook voor de kwaliteit
Universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen ziet het ‘stevige gesprek’ met de minister met vertrouwen tegemoet. De Engelse bachelors zijn niet ‘puur en alleen’ ingericht om studenten te werven, reageert hij, wijzend op de slogan van de Radboud Universiteit, ‘niet groter, maar beter’. Gerritsen: ‘Internationalisering draagt bij aan de kwaliteit van zowel het onderwijs als het onderzoek. Ontwikkelingen in de wetenschap spelen zich af in een internationaal veld en onze studenten komen later veelal in een internationale omgeving te werken.’ Ook wijst Gerritsen op een aanzienlijk aantal ‘zeer goede Nederlandse studenten’ dat voor een Engelstalige opleiding kiest.

Bij de opleiding psychologie hebben wervende motieven wel degelijk een rol gespeeld om de Engelse bachelor te starten. Eerder noemde opleidingsdirecteur Ruud Meulenbroek dit een reactie op de dalende studentenaantallen van de Nederlandse opleiding. Maar er is meer, zo reageert hij vandaag op de uitspraak van de minister. ‘Engels is de dominante voertaal in de wetenschap, ook in de psychologie.’ Hij noemt de werving over de grens een logisch gevolg van het streven naar internationalisering, immers een speerpunt van de universiteit. ‘Omdat we studenten internationale ervaring en kansen willen bieden, is academisch onderwijs in het Engels daarbij behulpzaam.’

Minister Bussemaker deed haar uitspraak vandaag in de Volkskrant, die een overzicht publiceerde van het Engelstalig opleidingsaanbod in het hoger onderwijs. In een eerder debat in de Tweede Kamer uitte ze zich al kritisch over het groeiend Engelstalig aanbod. ‘Als de taal ten koste gaat van de nuance en  de diepgang van de stof, dan kunnen we het beter laten’, zei ze in de Tweede Kamer. Ze vond het ‘niet passend’ dat sommige hogescholen en universiteiten voor Engels kiezen, ‘enkel en alleen om buitenlandse studenten te trekken’. / met medewerking van HOP

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!