Politie Australië ook met Bonaparte aan de slag

28 apr 2016

De Australische overheid heeft Bonaparte, een Nijmeegs DNA-softwareprogramma, gekocht. De Australiërs gaan de software gebruiken bij de opsporing van criminelen en van de 35.000 personen die jaarlijks zoek raken in het land.

Als één onderzoek bepaald niet in een diepe bureaula verdwijnt is het Bonaparte, het rekenprogramma dat door de onderzoeksgroep
van hoogleraar biofysica Bert Kappen aan de Radboud Universiteit is ontwikkeld. Het heeft zijn diensten al bewezen bij de identificatie van de slachtoffers van de crash van een toestel van Afriqiyah Airlines bij Tripoli, van de slachtoffers van vlucht MH17 en ook ter identificatie van slachtoffers van de Watersnoodramp in 1953.

Ook het Nederlands Forensisch Instituut maakt er graag gebruik van, en de software is ook de grens al over. De internationale politieorganisatie Interpol klopte ruim een jaar geleden op de deur van fysicus Willem Burgers, die de software schreef. Interpol gebruikt de software nu bij het vaststellen van de identiteit van vermiste personen. En over ruim een week staat een groep Vietnamezen bij Burgers op de stoep, voor een training met de software. De Vietnamezen gebruiken Bonaparte voor het identificeren van slachtoffers van de Vietnamese burgeroorlog.

Champagne
En nu heeft zich dus een andere grote partij gemeld: de Australische federale overheid, verantwoordelijk voor negen politiediensten. De Australische politie heeft volgens Burgers vier jaar geleden al interesse getoond voor Bonaparte, maar regelgeving heeft de deal vertraagd. Nu de contracten zijn ondertekend hebben Burgers en zijn collega’s ‘wel een flesje champagne opengetrokken’.
Dankzij de deal kan SNN/SMART Research, die als commerciële spin-off van de universiteit Bonaparte op de markt brengt, uitbreiden met nieuwe personeelsleden. ‘Daarnaast hebben we nu de mogelijkheid om Bonaparte verder te verbeteren, met de nieuwste technieken die er zijn.’

Burgers verwacht dat de Australische politiediensten Bonaparte gaan inzetten voor de opsporing van criminelen en van de identificatie van de vele vermisten die het land jaarlijks telt. ‘Veel mensen weten het niet, maar in Australië raken elk jaar zo’n 35.000 mensen zoek, op een bevolking van 23 miljoen. Echt heel veel en voor het land een groot probleem.’ Van de vermiste personen die overleden worden aangetroffen, probeert de software de identiteit vast te stellen met behulp van het DNA van familieleden.

Burgers zal nog deze zomer naar Australië afreizen voor het geven van training en ondersteuning. ‘Nee, ik ben er nog nooit geweest.’ / Martine Zuidweg

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!